Martin Knudsen får forklaret Symbiosens forretningsplan af indehaver og stifter Henrik Vedel, til højre i billedet.

Politik

Symbiosen næsten udlejet

Torsdag 22. november 2018 kl: 23:28 af: Hverdagsnyt.dk

Den lokale folketingskandidat fra Nye Borgerlige, Martin Knudsen, var på virksomhedsbesøg på Symbiosen tæt på Bjæverskov. Her blev han præsenteret for de mange spændende planer som er på på stedet, og hvilke udfordringer der er.

Symbiosen ved Bjæverskov i de gamle Nutana bygninger er næsten fuldt udlejet til en række forskellige fødevarevirksomheder, fra sushi produktioner til egentlig storekøkken. Den har været kørende i næsten fem år nu, og nu tager manden bag hele forretningskonceptet, Henrik Vedel, næste skridt og bygger det gamle mejeri om, så der kommer take-away fra de virksomheder som er på Symbiosen, en café, bed & breakfast og udlejningslokaler. Ikke nok med det er der bag bygningerne en mindre dyrepark - som hedder w.pangeapark.dk/" target="_blank">Pangea Park - som er i sin vorden.

I det hele taget er Symbiosen et produkt af en forretningsidé som bare måtte ud, og som nu har materialiseret sig og kan bære.

Alt dette blev Martin Knudsen præsenteret for, og han udtaler efter besøget hos Henrik Vedel:

- Det er vidunderligt, når ildsjæle som Henrik Vedel får frie hænder til at udvikle ideer til nye virksomheder.
Som det fremgik af vores samtale, er det virkelig svært, at få bankerne med på vognen med den nødvendige kapital, når det er et helt nyt koncept som ikke har været prøvet før.
Et problem, som desværre gælder for store dele af iværksætterkulturen. Det er let at starte en virksomhed i forhold til registrering etc., men at få den til at lette økonomisk, er en helt anden sag.


Det gamle mejeri som vender ud med hovedvejen, bygges nu om til bl.a. Take-away
Det gamle mejeri som vender ud med hovedvejen, bygges nu om til bl.a. Take-away

Det er trods det alligevel lykkes Henrik Vedel at få Symbiosen til at "lette". Martin Knudsen fortsætter;
- Bureaukratiet er gigantisk og især for fødevarevirksomheder er regeljunglen og kravene til dokumentation ganske enormt. Uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden, er vi nødt til at fjerne bureaukratiet.
Med de nye produktionsmetoder kan man spore og dokumentere hver eneste bakke med sushi eller glas med syltede agurker fra produktionen over pakkeriet, til varen forlader virksomheden.
Dette sikrer en ensartet kvalitet og høj fødevaresikkerhed for forbrugeren.

Relancering af andelsbevægelsen
En af de ting som har gjort Danmark rigt er andelsbevægelsen. Det er faktisk den tanke Henrik Vedel havde med i sin business plan for Symbiosen;

Martin Knudsen udtaler igen;
- Symbiosen I Bjæverskov er et storskalaforsøg, som samler en række mindre fødevarevirksomheder i et fællesskab med de mange stordriftsfordele, dette medfører.
Symbiosen er et fantastisk eksempel på den succes, som andelsbevægelsen har haft for Danmark.
En andelsbevægelse eller deleøkonomi, som på mange måder lever op til de høje krav, der er til en veldrevet og moderne virksomhed. Krav til både høj kvalitet og lave produktionsomkostninger.

Mange virksomheder producerer i dag på produktionsanlæg, som er resultatet af mange års knopskydning og ofte forældet teknologi. Teknologi som er mandskabskrævende, dyr i drift og miljømæssigt udfordret.
Disse virksomheder vil i mange tilfælde og med stor fordel kunne investere i et sprit nyt produktionsanlæg, som både er bedre, billigere i drift og langt mere miljørigtigt.
Virksomheden vil kunne stoppe produktionen på det gamle anlæg om fredagen og starte fuld produktion på det nye anlæg i symbiosen om mandagen.
Der vil ikke være behov for at nedlukke produktionen undervejs og er der behov for et overlap med dobbelt produktion, er dette naturligvis også en mulighed.

Når ti firmaer arbejder under samme tag, sker der en symbiose, hvor der kun er brug for en enkelt truck, som så til gengæld er i sving fra morgen til aften.
Virksomhederne kan deles om højteknologiske automatiserede pakkemaskiner, som kører i døgndrift og dermed forrentes maksimalt.

Der opstår mulighed for fælles kantinedrift, lagerfaciliteter, siloer, trykluft, affaldssystemer, vandgenindvinding, solcelleanlæg, vindmøller, indkøb, edb, bogholderi, omstilling, revision og mange andre ting, som holder omkostningerne nede for de enkelte virksomheder.

Symbiosen er forberedt for fødevareproduktion med alle de installationer og infrastruktur, som er nødvendige for en effektiv produktion.

Symbiosen ved Bjæverskov har ca. 16 forskellige firmaer under samme tag
Symbiosen ved Bjæverskov har ca. 16 forskellige firmaer under samme tag

Der opstår gyldne muligheder for vidensbaseret sparring mellem en masse højt specialiserede medarbejdere og virksomhedsledere.
En udvikling som kan resultere i endnu bedre og endnu billigere produkter til kunden og højere positive tal på bundlinjen for den enkelte virksomhed.

Et resultat af disse højt specialiserede virksomheder betyder, at behovet for ufaglærte medarbejdere styrtdykker, hvorimod behovet for især teknikere stiger.
Dette vil betyde, at der skal stilles langt højere krav til de unge mennesker, om at tage en uddannelse efter folkeskolen. En uddannelse, som kombinerer teknik og teori på et langt højere plan, end vi oplever i dag.

Behovet for ufaglært arbejdskraft vil styrtdykke, efterhånden som højtspecialiseret robotteknologi vil overtage det manuelle arbejde.

Kun fantasien sætter grænser
- Tak til Henrik Vedel for en meget inspirerende introduktion til hans nye virksomhed. En virksomhed som har et kæmpe potentiale, både nationalt og internationalt.

En virksomhed der vil komme til sit fulde potentiale i direkte forbindelse med et transportcenter, således at de færdige produkter nærmest produceres ved forhandleren.

Kun fantasien sætter grænser for de fordele, som denne forretningsmodel kan skabe for alle involverede i fremtiden, slutter Martin Knudsen.

Martin Knudsen er Nye Borgerliges Folketingskandidat i Køge/Lejre kredsen og har bopæl i Ejby.


FAKTA
Uddrag fra Nye Borgerliges politik

For mindre iværksættere kan det tage år, før virksomheden er så velkørende, at der er plads til at trække løn ud af virksomheden. Løn, som man omgående bliver beskattet af.
Nye Borgerliges basisløn på kr. 6.000,- skattefrit om måneden kunne være et rigtigt godt tilskud til iværksættere, som dermed har mulighed for at lade de små overskud arbejde for virksomheden og stadig have råd til at få mad og husly.

Nye Borgerlige vil lukke de ineffektive jobcentre, skrotte sociallovgivningen og lukke i titusindvis af offentlige medarbejdere ud i det private erhvervsliv. Et erhvervsliv, som skriger på kvalificerede medarbejdere.

Nye Borgerlige vil sænke en lang række afgifter og skatter, som gør købekraften større for alle og sikrer billigere produkter til den enkelte.
Lavere afgifter og skatter vil samtidig styrke konkurrencen i forhold til udenlandske produkter.

Nye Borgerlige vil stoppe jagten på de ledige og de syge og sørge for, at de syge behandles med respekt og medicinsk behandling.
I fremtiden vil det udelukkende være lægefaglige råd, som afgør, hvordan et sygt menneske hjælpes bedst muligt.
Jo flere vi kan gøre raske med den rette behandling og genoptræning, jo bedre. De, der er kronisk syge, skal naturligvis på førtidspension.

Mange mennesker, der i dag er parkeret på kontanthjælp, får muligheden for at træde ind på arbejdsmarkedet.
Det kan de gøre i det omfang, som de finder det overkommeligt og fordi det bliver økonomisk attraktivt at lette sig fra sofaen og tage en uddannelse, et ufaglært job eller starte egen virksomhed.

En tilbagevenden til arbejdsmarkedet efter mange års fravær kræver naturligvis en form for tilvænning.
De små virksomheder får dermed adgang til fleksible medarbejdere, som det kan være svært at skaffe i dagens Danmark.

Yderligere indvandring af ufaglært arbejdskraft er dermed ikke vejen frem, selv om den nuværende regering i december måned ønsker at underskrive en migrationstraktat, som vil gøre det nemmere for folk fra Afrika og Mellemøsten at indvandre til Europa og Danmark.