Bornholm var besat af Sovjetunionen fra den 9. maj 1945 til den 5. april 1946.

Borup

Russerne på Bornholm

Søndag 20. januar 2019 kl: 18:22 af: Hverdagsnyt.dk

Den officielle befrielse af Danmark var den 5. maj 1945, men det gjaldt ikke hele riget. Bornholm blev efter tyskerne besættelse igen besat. Denne gang af Sovjetunionen. Det er lykkedes Skovbo Y's Mens Club at få et foredrag til Møllelundgården i Borup om dette emne.

Bornholmerne jublede som alle øvrige danskere den 4. maj om aftenen over frihedsbudskabet, men øens geografiske placering gjorde, at øens tyske besættere ikke havde nogen at overgive sig til.

Den britiske styrke under ledelse af generalmajor Dewing, der ankom til København den 5. maj om eftermiddagen, havde fået ordre til i første omgang ikke at sende tropper til Bornholm. Dewing holdt dog en styrke parat til at afgå til Bornholm med fly, så snart han havde fået tilladelse til det fra den øverste leder af de allierede styrker i Europa, den amerikanske general Eisenhower.

Eisenhower reagerede den 7. maj. Beskeden lød, at der ikke skulle sendes britiske tropper til Bornholm, før de danske myndigheder udtrykkeligt havde bedt om det, og selv da først efter endnu en godkendelse fra Eisenhower.
Anmodningen fra de danske myndigheder kom senere samme dag, men da var katastrofen allerede sket.

Uden varsel blev Rønne og Neksø ved middagstid den 7. maj udsat for sovjetiske luftangreb. Angrebene blev gentaget om aftenen, og der blev nedkastet flyveblade på russisk med opfordring til den tyske kommandant på Bornholm von Kamptz om at overgive sig. Det afslog han, da han havde ordre til kun at overgive sig til briterne.
Ti bornholmere og et ukendt antal tyskere mistede livet ved bombardementerne.

På markarbejde
Foredraget på Møllelundgården starter netop den 7. maj.

”Den 7. maj 1945 var min morbror, Hans Peter, på markarbejde med et spand heste udenfor Nexø. Pludselig kom russiske flyvere ind over byen og begyndte at kaste bomber. Bag ham begyndte tyske luftværnsbatterier at skyde hen over hovedet på ham mod flyene. Han følte godt nok, at det kom tæt på, og skyndte sig hjem”

Således indleder Kjeld Thinggaard Kure det foredrag han onsdag d. 30. januar vil holde om forholdene på Bornholm, der blev besat af Sovjetunionen op til et år efter Danmarks befrielse fra tyskerne.

Øen blev endog udsat for to russiske bombardementer af Rønne og Nexø, som ødelagde størstedelen af bygningerne i byerne og det store spørgsmål var: hvad nu?

Hvor længe havde sovjetrusserne tænkt sig at blive? Flere bornholmere følte sig glemt af politikerne i København.

Få svar på dette og meget mere ved at deltage i foredraget den 30. januar.

FAKTA
Foredragsholderen Kjeld Thinggaard Kure er selv født og opvokset på en gård i Nyker på Bornholm. Han blev student fra Rønne Statsskole, hvorefter han studerede teologi i København, og har her virket som præst fra 1975 til pensioneringen i 2015.
Kjeld Thinggaard Kure har sat sig grundigt ind i ovenstående dramatiske del af fødeøens historie og vil – krydret med familiemæssige anekdoter – fortælle vi andre om det.

Sted: Møllelundgården, Hovedgaden 72, 4140 Borup
Dato og tid: Onsdag den 30. januar kl. 18:00
Pris: Kr. 125, som bedes indbetalt på Mobilepay; 4296 1939 eller kontakt ved indgangen.
Med i prisen er foredrag, middag, vin/øl/vand samt kaffe/te. Det er ikke muligt kun at komme til foredraget.
Tilmelding er obligatorisk senest mandag den 28. januar til Peter Holm på email: epholm@dlgmail.dk eller på mobiltelefon: 4296 1939.

Arrangør: Skovb Y's Men Club