Kunst når den er lavet enkelt.

Borup

Cirkler, kvadrater og diagonaler

Fredag 4. oktober 2019 kl: 22:26 af: Rolf Larsen

Kunst behøver ikke være abstrakt. Nogle gange kan de figurer man lavede når man kedede sig i matematik blive til kunst. Skovbo Kunstforening har fernisering søndag med kunstneren Ib Geertsen, som maler i cirkler, kvadrater og diagonaler.

Dynamisk balance
Ib Geertsen var en dansk maler, grafiker og billedhugger. Hans værker er kunsthistorisk forbundet til den abstrakte malerkunst, som brød frem i slutningen af 1940'erne. Han tilhørte gruppen af de konkrete kunstnere, der rensede deres kunstværker til et minimum, så kun den abstrakte form stod tilbage. Ib Geertsen kredsede om det sagnomspundne Galerie Denise Rene i Paris, som var højsædet for den modernistiske kunst.

Billedtekst

En Geertsen-dråbe består af et kvadrat, der er skåret igennem på tværs og som er sat sammen med en cirkel, der er blevet halveret. I hans billedkunst genkendes disse grundformer i uendelige varianter, cirkler, kvadrater og diagonaler i dynamisk balance og altid i rene klare farver. Ib Geertsen så først og fremmest geometrien og den konkrete malerkunst som den moderne malerkunsts vigtigste elementer. Maleriet skulle ikke, som sådan, nødvendigvis forestille noget.

Det var maleriet, der optog ham i de tidlige år, men ønsket om at gøre formen i billedet tredimensionel og konkret, kom i 1949 til udtryk med kunstnerens første mobile. Linierne sprang ud af maleriet og blev hans personlige særkende; et arbejde kunstneren videreudviklede og perfektionerede lige til det sidste.

Cirkler, kvadrater og diagonaler
Mobilens mester
Hvis man taler om kunst, der bevæger sig, om faktisk bevægelse i kunsten, taler man om mobiler og man kan ikke tale om mobiler uden at tale om Ib Geertsen.

I mere end 50 år arbejdede Ib Geertsen med mobilerne. De første kom til verden i efterkrigstidens mørke, og med deres glade farver og fascinerende former tændte de et lille håb i den danske kunstinstitution. De asymmetriske skulpturer er i fuldstændig ligevægt, når de drejer om sig selv i fine bevægelsesmønstre og skaber en næsten hypnotisk effekt.

Billedtekst
En betydelig del af Ib Geertsens samling er blevet synonymt med lette, uafhængigt afbalancerede skulpturer af wire og lignende, der flyder som tegninger i det rum, hvor de placeres. Han kaldte dem 'tegninger i luften'. Ib Geertsen blev i høj grad kendt for sine mobiler, de selvbevægelige kunstværker. Kunsten skal berige folket i en positiv retning.





FAKTA

Om Ib Geertsen (1919-2009)
En kunstner som opnåede stor anerkendelse og står med sine stærke farvesammensætninger bag en række udsmykningsopgaver i det offentlige rum: Skoler, hospitaler, husgavle, universiteter og sågar i en fodgængertunnel, kan man opleve hans konstruktive formsprog.

I 1940 debuterede Ib Geertsen på Kunstnernes Efterårsudstilling. I1947 var han medstifter af ’Linien II’ og fra 1972 var han medlem af Kunstnersammenslutningen Grønningen. Han har modtaget Eckersberg Medaljen og Thorvaldsen Medaljen og var æresmedlem af Det Kongelige Danske Kunstakademi samt modtager af Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Ib Geertsen er repræsenteret på en lang række museer heriblandt Statens Museum for Kunst, Trapholt, Esbjerg Kunstmuseum, KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg, ARoS, Sorø Kunstmuseum, KØS, Kobberstiksamlingen Randers Kunstmuseum, og Esbjerg Kunstmuseum samt flere svenske museer.

Skovbo Kunstforening glæser sig over, at have fået mulighed for at præsentere denne udstilling, som kan ses frem til søndag 10. november 2019 på alle lørdage og søndage kl. 14-16 samt efter aftale.