BORUP VANDVÆRK

Mudder i Vandkunsten

Mandag 27. april 2015 kl: 12:31 af: Rolf Larsen
Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Et vandværk er sat i verden for at levere vand til deres andelshavere. Alligevel har Borup Vandværk betalt for opførelsen af en vandkunst i Borup til 1.1 mio kr. tilbage i 2004. Derudover har vandværket ladet andelshaverne betale driften af den til et samlet beløb til etablering og drift af knap 1.5 million kr. siden 2004.
Et forhold der af flere instanser er erkendt ulovligt.

Det startede tilbage i 2004. Der fremsatte den den daværende formand Willy Larsen for Borup Vandværks bestyrelse, at Borup Vandværk skulle stå for finansieringen af en Vandkunst som en markering af at Borup Vandværk fyldte 100 år i 2003. Den skulle opføres i Møllelundparken som tilbage i 2004 var ejet af den daværende Skovbo Kommune.

Et mindretal i den daværende bestyrelsen var imod forslaget, men bestyrelsen enedes om at såfremt det var lovligt og forbrugerne var enige med bestyrelsen, kunne projektet gennemføres.

Senere orienterede formanden bestyrelsen for Borup Vandværk, at Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD), havde godkendt lovligheden i projektet, hvis det blev godkendt på to af hinanden følgende generalforsamlinger.

Den daværende Skovbo Kommune blev orienteret og de var meget positivt stemt for projektet. Det blev aftalt at kommunen skulle varetage den efterfølgende vedligeholdelse af vandkunsten og at kommunen stillede området gratis til rådighed for Vandkunsten i Møllelundsparken.

Projektet blev godkendt af forbrugerne på to af hinanden efterfølgende generalforsamlinger i 2004 i Borup vandværk med et budget på 1 mio kr, og vandkunsten blev bestilt hos en kunstner. Det blev Poul Winther fra Skagen.

Kommunen betalte ikke for driften
Vandkunsten blev opført og indviet ved Kulturnatten i Borup den 27. juli 2004 under stor festivitas.
Vandkusten betalt af Andelshaverne i Borup Vandværk i Møllelundsparken i Borup
Vandkunsten som den står den dag i dag i Møllelundsparken i Borup

De følgende år var Vandkunsten ofte på dagsordnen ved bestyrelsesmøderne i Borup Vandværk og generalforsamlinger, for det viste sig, det var Vandværket der betalte for driften og vedligeholdelse af Vandkunsten. Stik imod aftalen med Skovbo Kommune.

Men da de årligt bogførte omkostninger til vedligeholdelse af vandkunsten ”kun” udgjorde kr. 10.000 eksklusiv moms, var et flertal i bestyrelsen enige om at ”det nok gik”.

Daværende bestyrelsesmedlem og mangeårig næstformand for Borup Vandværk, Erni Olsen, som var en af del af mindretallet i bestyrelsen, udtaler i denne forbindelse:

- Da bestyrelsen fik regnskabet for 2012 fremstod det klart, at det bogførte beløb på vandkunsten ikke stemte overens med det faktiske forbrug. Der manglende simpelthen fakturaer fra en leverandør, som alle havde set arbejde på Vandkunsten. Formanden, der også var blevet driftsleder for Borup Vandværk, erkendte i et notat til bestyrelsen af den 19. november 2011, at han havde en aftale med den pågældende leverandør om, at visse arbejder på vandkunsten ikke skulle faktureres på Vandkunsten, men i stedet indgå i andre opgaver for Borup Vandværk.

(Driftslederen for Borup Vandværk er på daværende tidspunkt Willy Larsen, Hverdagsnyt)

Erni Olsen fortsætter;

- Dette gav anledning til store uoverensstemmelser i bestyrelsen, hvor to medlemmer, inklusiv jeg selv, ikke ville være med mere. Flertallet i bestyrelsen fremlagde det misvisende regnskab for generalforsamlingen.

Nu var Erni Olsen for alvor interesseret i at komme til bunds i denne sag for at finde ud af hvordan Vandkunsten reelt blev finansieret.

Revisor erkender det ”nok var ulovligt”
Erni Olsen kontaktede Borup Vandværks daværende – og nuværende - statsautoriserede revisor Reviplan A/S i Køge. Revisionsselskabet erkendte tilbage i 2011 at ”forholdet nok var ulovligt”.
Revisionsselskabet undlod at bemærke dette ved revideringerne af årsregnskaberne fra 2011 og frem for Borup Vandværk, der alle er blevet revideret med en blank påtegning.

Endvidere kontaktede Erni Olsen også FVD den 21. januar 2013 og fremlægger sagen. Allerede samme dag får han følgende svar fra formanden for FVD (uddrag):

"FVD har aldrig været involveret i de sager, som du nævner- dette er klart ulovligt, hvilket vi selvfølgelig ville have orienteret vandværket om, hvis vi var blevet involveret".

ifølge Dagsordenen ved Borup Vandværks generalforsamling onsdag den 29. april 2015 forslås revisionsselskabet i øvrigt genvalgt .

Erni Olsen trækker sig i utide
Af de i øvrigt yderst sparsomme referater fra generalforsamlingerne i Borup Vandværk fra 2010 og frem til 2014 som er tilgængelig på værkets hjemmeside, fremgår det af referatet fra 2012 at Erni Olsen og Torben Jensen trækker sig fra bestyrelsen i utide den 5. marts 2012 – bare 16 dage før generalforsamlingen – grundet som der står i referatet:

Sten ved vandkunsten der angiver hvem der har betalt for kunstværket
Sten ved Vandkunsten i Borup der angiver hvem der har betalt for opførelsen

"Der har været sammenblanding mellem driftsleder og formandsposten, og det har ikke været muligt at få indsigt i hvordan driftsmidlerne er brugt. Derfor har Erni og Torben meldt sig ud af bestyrelsen i utide (5. marts 2012)".

Willy Larsen går af som formand ved generalforsamlingen den 11. april 2013 efter 22 år som formand.
I ingen af formandens beretninger fra 2010-2012 der er tilgængelig på hjemmesiden, har Vandkunsten været nævnt med et ord.

I referatet fra generalforsamlingen fra 2013 forsøger Erni Olsen, efter bestyrelsens beretning, at spørge ind til Vandkunsten og driften af den. Dirigenten – Jan Bergh – brød ind og sagde at dette vil blive behandlet under eventuelt. Her er det som bekendt ikke muligt at få noget besluttet.
Under referatet for Eventuelt står der:

”Erni Olsen fremlagde sin opfattelse af hændelsesforløbet, hvorefter både afgående og nyvalgte formand forklarede bestyrelsens opfattelse af samme. Efter en del debat blev det aftalt at henlægge yderligere diskussion til at foregå mellem Erni Olsen og Søren Bjerg”.

Hverdagsnyt har set i de offentliggjorte regnskaber som også er på hjemmesiden og her er der angivet følgende beløb for vedligeholdelse og reparation af Vandskulptur pr. år:

2010 kr. 12.782
2011 kr. 7.772
2012 kr. 9.104
2013 kr. 6.608.

I alt har omkostningerne i forbindelse med drifts og vedligehold af Vandkunsten i de fire år været kr. 36.266.

Køge Kommune har forsømt sin tilsynspligt
I 2004 bliver Skovbo og Køge Kommuner lagt sammen. I 2013 beder Erni Olsen om aktindsigt i sagen om Vandkunsten i Borup. Her er det anført, at kommunen skulle betale en del af driftsudgifterne, men har endnu ikke betalt så meget som 1 krone siden den blev indviet!

I forhold til vandforsyningsloven, ville Køge Kommune ikke erkende, overfor Erni Olsen, det var dem der er ansvarlig tilsynsmyndighed overfor vandværker.

Erni Olsen er ikke tilfreds med det svar og forelægger det for Statsforvaltningen. De gennemgår sagen og deres konklusion er klokkeklar:

”Det er Køge Kommune som har tilsynsmyndigheden overfor Vandværker i kommunen. Inklusiv Borup Vandværk”.

Ved et møde i Ejendoms- og Driftsudvalget den 10. december 2014 blev det besluttet at overtage driften af Vandkunsten så driften kunne blive lovliggjort, pr. 1. januar 2015. Et uddrag af referatet kan læses Referat fra Ejendoms- og driftsudvalget i Køge Kommune hvor det besluttes at lovliggøre driften af vandkunsten.

Flere uoverensstemmelser i Borup Vandværks regnskaber
I referatet fra mødet i udvalget i Køge Kommune fremgår det også at Borup Vandværk har oplyst pr. den 26. november 2014 at omkostningerne til drift af vandkunsten er sat til kr. 10.000 eksklusiv moms og det mere interessante: ”Hertil kommer ca. 60 arbejdstimer”.
Embedsmændene i Køge Kommune indstiller til politikkerne at udgifterne til drifts- og vedligehold vil udgøre kr. 35.000 pr. år.

Det er i skærende kontrast til de tal Hverdagsnyt har indhentet fra selvsamme regnskaber fra Borup Vandværk som på fire år præcis har haft omkostninger på kr. 36.266 eksklusiv moms. Kommunen vil altså bruge ca. det samme på et år på at vedligeholde Vandkunsten for, som Borup Vandværk kunne vedligeholde det for på 4 år - ifølge de reviderede regnskaber.

Borup Vandværk
Borup Vandværk

De 60 arbejdstimer pr. år som Borup Vandværk oplyser Køge Kommunes Embedsmænd om, står ikke angivet nogle steder i regnskabet, hvad Hverdagsnyt kunne finde frem til.
Det vil sige andelshaverne i Borup Vandværk har betalt ca. kr. 350.000 for vedligehold af Vandkunsten og ikke et godt stykke mindre end kr. 100.000 (udregnet efter tallene som er tilgængelige) som Borup Vandværk selv har oplyst.

Sagen lige nu
Lige nu er sagen fortsat hos Statsforvaltningen, hvis jurister er ved at undersøge om der kan rejses tiltale mod en eller flere af de implicerede parter.

Men der er en række ubesvarede spørgsmål. Beslutningen tilbage i 2004 om at etablere Vandkunsten blev taget taget på et forkert grundlag.

- Hverdagsnyt vil spørge Borup Vandværk om de kan fremlægge dokumentation for, at FVD har været spurgt til råds i forbindelse med at sætte Vandskulpturen på Vandværkets Dagsorden.

- Avisen vil også spørge ind til notat fra 19. november 2011 om det er korrekt at en leverandør ikke skulle skrive regninger ud på vedligehold af Vandkunsten, men lægge det til andet arbejde leverandøren udførte for Borup Vandværk, og hvorfor dette forehold gjorde sig gældende.

- Hverdagsnyt vil fremlægge sagen for Reviplan og spørge om de har spurgt ind til Borup Vandværk om driften af Vandkunstens vedligehold og hvilke svar de i givet fald har fået.

- Derudover vil Hverdagsnyt spørge Køge Kommune hvordan de administrerer ansvaret som tilsynsmyndighed overfor kommunens vandværker samt om de har kommentarer til deres manglende tilsyn i forbindelse med Borup Vandværks forkerte brug af andelshavernes midler.

- Hverdagsnyt vil spørge formanden for Borup Vandværk hvorfor vandværket i november 2014 giver oplysninger til kommunen om driftsudgifter som er væsentlig højere end de udgifter de har bogført i regnskaberne for 2009 til 2013.

Læs mere i Hverdagsnyt de kommende uger, hvor Hverdagsnyt vil følge op på denne sag.






Billeder fra Nyheder
Spejderne melder sig klar

Dannebrog i Borup inden kampen
Børnedyrskue i Borup 2018
LAN Party i Borup

Se flere billedserier i galleriet her!