På den firkantede skygge på fliserne til venstre for den konventionelle skraldespand, stod der engang en talende skraldespand.

Talende skraldespande

En saga blot

Søndag 3. oktober 2021 kl: 16:17 af: Rolf Larsen

Der var engang Borup havde to talende skraldespande. Nu er der ingen tilbage. Den der stod ved Borups Børn er for længst fjernet, og da Hverdagsnyt fejlmeldte den sidste ved Fakta, der var stum og manglede lågen, var det meget svært blot at få et svar fra ETK.

Hvis du mangler den talende skraldespand i Borup, så er der dårligt nyt. Den kommer ikke tilbage. Først manglede lågen og var derfor stum. Så satte kommunen en ganske konventionel skraldespand op lige ved siden af, og selvom Hverdagsnyt fejlmeldte den til kommunen, så skete der intet.
Ja, fejlmeldingen hos "Tip Køge" blev blot slettet uden yderligere kommentarer.

Hverdagsnyt stikker dog ikke op for bollemælk. Da vi spurgte ETK om den blev repareret, blev mailen slettet. Først da Køge Kommunes kommunikationsafdeling blev involveret fik vi svar. Der gik langt over en måned.

Hverdagsnyt blev henvist til kommunikationsafdelingen i kommunen som svarer således vedrørende reparationen:

- Angående dit tip, så vil jeg først og fremmest sige mange tak for, at du gør brug af appen. Det er vi rigtig glade for og håber, at du fortsat vil gøre brug af appen.
Jeg skal selvfølgelig beklage, at dit tip om skraldespanden er blevet lukket uden at være løst. Vi sørger for, at de rette personer får besked, så de kan kigge på spanden.

De fik virkelig besked. Løsningen var en rigtig Sovjet løsning: Vi fjerner simpelthen problemet! Det har aldrig eksisteret. Ligesom de også fjernede problemet med fejlmeldingen: Vi sletter den. Den har aldrig eksisteret.

Hverdagsnyt spurgte om den var fjernet grundt den skulle repareres, men det var ikke meningen.


Ikke behov på lokationen
Noget kan tyde på at Køge Kommune ikke mener Borup-borgerne er modne til at have talende skraldespande. De svarer til Hverdagsnyt:

- Vi vurderer løbende big belly-spandenes (de tidligere talende skraldespandes) tilstand og behovet for de forskellige funktioner, spandene har. Lige nu er vi i en proces, hvor vi tager flere af spandene hjem og reparerer og genvurderer behovet for netop den slags skraldespand på den givne lokation.

Endvidere hedder det;

- Den talende skraldespand i Borup bliver ikke sat op der igen. Derfor er der sat en anden skraldespand.

Talende skraldespande er derfor noget der var engang.

Forbliver stumme
Du skal nu til Køge Torv for at finde en talende skraldespand. Her har Køge Kommune vurderet at der fortsat er behov for talende skraldespande på lokationen. Hverdagsnyt har foretaget en heuristisk undersøgelse, og har fundet fire omkring Køge Torv. To kan tale, men alle er intakte.

Talende skraldespand nummer 4 på Køge Torv
Talende skraldespand nummer 4 på Køge Torv

Endnu en intakt skraldespand på Køge Torv
Endnu en intakt skraldespand på Køge Torv

Hvis du ser godt efter kan du godt se en firkantet skygge til venstre for den konventionelle grønne skraldespand, hvor den talende skraldespand har stået.
Hvis du ser godt efter kan du godt se en firkantet skygge til venstre for den konventionelle grønne skraldespand, hvor den talende skraldespand har stået.

Det er dog kun en stakket frist. Når talemodulet går i stykker har kommunen besluttet at de ikke bliver genetableret. Det var ellers noget af det der skulle forsvare den helt ekstraordinære høje investering da de blev sat op tilbage i det forrige årti. Her var meningen at netop lige stemmen skulle motivere borgerne til at lægge yderligere skrald i spanden.

- Vi har valgt, at big belly-skraldespandene fremover ikke skal have tale-modulet i sig. Så der vil ikke blive sat nye stemmer i skraldespanden i Borup igen.

Men altså, den kommer ikke tilbage. Borgerne i Borup har ikke behov for talende skraldespand, har kommunen vurderet.