Der bliver ekstra meget juleudsmykning i Køge Midtby i år. En ekstra bevilling giver Køge Handel en stigning på 431 procent.

Hverdagsnyt mener

Køge Midtby fik ekstra bevilling

Lørdag 13. november 2021 kl: 23:15 af: Rolf Larsen

De detailhandlende i Køge Midtby har kæmpet en hård kamp med Corona nedlukning siden 11. marts 2020. Det har de også gjort i bl.a. Borup, Bjæverskov og Herfølge. For at butikkerne kan få en god jul ansøge Køge Handel derfor om en ekstra bevilling til at skabe en ekstra god Jul for Køge Midtbys butikker.
De andre butikker i kommunen? De kan få lov til at betale!

Der er ingen tvivl om at det har været hårdt for detailhandlen det forløbne år. Corona nedlukningen gjorde, betingelserne svære for de detailhandlende at opretholde en fornuftig omsætning.

Derfor søgte Køge Handel, sammen med Borup Erhverv, i slutningen af april 2021 om et tilskud til at sparke liv i omsætningen i byerne. Beløbet man ansøgte om var kr. 514.500.

Dette kunne der ikke skabes flertal for. Kun Venstre og Konservative stemte for, og da resten af kommunalbestyrelsen var imod, faldt forslaget.
Du kan læse om det her.

Den 26. maj indledte Køge Handel valgkampen til kommunalvalget, som afholdes tirsdag den 16. november, med et valgmøde med alle opstillingsberettigede partier på Pakhuset Braunstein.

Et rigtigt valgmøde slutter som regel med at alle politikere lige får lov til at sige hvad man tager med sig fra aftenens debat.

Således også borgmester Marie Stærke, som sagde at ”kommunen hellere måtte betale for juleudsmykningen i år”.

I en runde hvor alle skulle svare ja eller nej på spørgsmålet om de ville betale for en skøjtebane på Køge Torv, blev der sagt ja hele vejen rundt for de partier som var med.

Bortset fra Liberal Alliance.

Juleudsmykning på dagsordenen

På dagsordenen på Økonomiudvalgets (ØU) møde den 12. oktober var det første punkt som politikerne skulle behandle en ansøgning fra Køge Handel om et ekstra tilskud til juleudsmykningen på kr. 488.225 eks. moms. Hvem der satte punktet på dagsordenen er uvist. Du kan se ansøgningen på dagsordenen her.

På turisme- og markedsføringskontoen er der kr. 386.500 tilbage. Politikerne besluttede sig for at bevilge kr. 220.000 eks. moms. Dertil skal lægges det sædvanlige tilskud på kr. 66.500.

I alt får Køge Midtby ekstra kr. 286.500.
Butikkerne i Køge Midtby får lidt bedre vilkår til at skabe en god juleomsætning end butikkerne andre steder i kommunen.
Butikkerne i Køge Midtby får lidt bedre vilkår til at skabe en god juleomsætning end butikkerne andre steder i kommunen.

I denne valgkamp til KV21 har rigtig mange politikere (Jeg kender en enkelt undtagelse) flere gange sagt at de skam er kandidater for hele kommunen!

Det kan derfor undre at udvalgets medlemmer beslutter sig for at tømme kassen, så Køge Midtby kan få ekstra meget juleudsmykning, uden de andre byer får så meget som en bøjet 5 øre.

Det bliver derfor en tand mere lækkert for de handlende, at handle i Køge i Julen 2021, grundet de mange flere penge.

Jule bevilling før og efter tilskud.
Jule bevilling før og efter tilskud.

Det vil sige ”Kop & Kande” i Borup skal betale skat til Køge Kommune, der bevilger nogle af de penge til Køge Handel, som gør det lige en tand mere lækkert at trække de handlende fra Borup til Køge.

Superbrugsen i Herfølge betaler skat, for at Køge Handel kan gøre det lidt mere lækkert for at borgerne i Herfølge foretager sine dagligvarekøb i Køge Midtby.

Stuff 4 bikes i Bjæverskov har webside og fysisk butik, og betaler skat til Køge Kommune, for at borgerne i Bjæverskov lige skal til Køge for at se på julelyset, og så kan man alligevel lige så godt købe sin cykel der.

Var der ikke bare én (1) politiker der bad om ordet på ØU mødet og sagde:
- Skulle vi ikke lige holde nogle penge tilbage? Vi kan jo sikkert også forvente ansøgninger fra andre af de handelsbyer der er i Køge Kommune. Eller måske skulle vi bare forholdsmæssigt bare forhøje beløbet til byerne til kassen er tom?

Det kunne være spændende at spørge medlemmerne af ØU, hvordan politikerne kom frem til at kassen skulle tømmes til fordel for Køge Handel og Køge Midtby. Især de medlemmer af udvalget som ikke er fra Køge, kunne det være interessant at høre fra.

Det kunne være Niels Rolskov i Herfølge, om ikke han bad om ordet for at hjælpe sit nærområde?

Eller Bent Sten Andersen fra Borup, om ikke han havde Borup i tankerne da han stemte ja?

Borup Erhverv ansøgte i november
Da bestyrelsen i Borup Erhverv blev opmærksom på denne helt urimelige forskelsbehandling til fordel for Køge Handel og Køge Midtby, skyndte de sig at skrive en ansøgning og bad om at den kom på næste ØU dagsorden.

Det kom den ikke, men blev handlet under punktet ”Orientering fra borgmester og Kommunaldirektør” ved ØU mødet den 9. november.

Det blev et afslag.

Når man ser ud ad vinduerne på Rådhuset på Køge Torv er det ligegyldigt hvor højt man strækker sig, så er det umuligt at se helt til Borup.


FAKTA

Det nuværende ØU består af følgende medlemmer:
Marie Stærke, Køge
Jeppe H. Lindberg, Køge
Lene Møller Nielsen, Køge Nord
Thomas Kampmann, Køge
Thomas Kielgast, Køge Syd
Bent Sten Andersen, Borup
Niels Rolskov, Herfølge
Mette Jorsø, Køge
Ken Kristensen, Bjæverskov