Christian Smith har ikke forandret sig meget fra dengang han var spejderleder. Mange drenge i Borup kan helt sikkert huske ham fra dengang.

Borup

Spejderhistorier

Søndag 5. juni 2022 kl: 12:16 af: Hverdagsnyt.dk

Det er kendetegnede når gamle spejdere eller soldaterkammerater mødes, at man altid udveksler historier. Således også ved Borup KFUM spejdernes 75 års jubilæum lørdag den 4. juni. Dengang var spejderne adskilt i drenge og piger, og det var en helt anden tid, hvilket denne historie fra Christian Smith er et tydeligt eksempel på.

Ved KFUM/K spejdernes 75 års jubilæum lørdag den 4. juni, var der mange tidligere spejdere til stede. Blandt dem naturligvis, fristes man til at sige, også Christian Smith.

Christian Smith og Knud Petersen var i mange år nærmest legendariske ledere for KFUM spejderne i Borup, og mange unge drenge i halvfjerdserne i Borup fik uendelig mange oplevelser sammensat af de to. Sommerlejre i Sverige, hvor der blev cyklet fra Helsingborg til et sted langt ude i de svenske skove, hvor der lå en uges oplevelser og ventede på en i telt.

Der var også sommerlejre hvor hver patrulje i Borup, Høgene, uglerne, falkene og bøflerne skulle bygge tømmerflåder med sejl på Langeland, og herefter sejle dem rundt i det Sydfynske øhav.
Når spejdere eller soldaterkammerater mødes, bliver der altid fortalt historier. Der var mange ritualer dengang og en af dem var når man blev patruljefører eller assistent skulle man indvies, og det skete ved at man blev tilsagt til at mødes et sted i byen.

Christian fortæller;
- Herefter sprang to ledere med masker, ud af en bil og spurtede efter ham der skulle indvies. Han fik en lærredssæk over hovedet, og blev lagt i bagagerummet og kørt et sted hen i en radius af 5-6 kilometer fra Borup, hvor han så blev hældt ud og sækken taget af. Herefter måtte man selv finde hjem. Det kunne godt være svært lige at lokalisere i hvilken skov man var, og kunne tage tid før man fandt vejen tilbage til Borup.
Når han kom tilbage, var han indviet i Borup Trop, fortæller Christian og fortsætter;

- Men vi var nødt til at stoppe med det, for engang hvor vi havde snuppet en ved Rådhuset (det var dengang det var Skovbo Kommune og rådhuset lå i Borup) sprang Ole Hansen (tidligere mangeårig borgmester i kommunen) ned fra kontoret på 1. sal, og stillede sig foran bilen. Pedellen på Rådhuset havde netop forladt Rådhuset for at gå i banken med kontanter og han troede det var et overfald på ham.
Christian måtte så rulle masken op og forklare situationen, og da Ole først havde hørt det grinede han, og vi fortsatte.

- En anden gang tog Knud en ved Borup Station og smidt ham i bagagerummet, blev han set af en borger som straks ringede efter politiet og sagde han havde overværet en bortføring og gav nummerpladen. Den slags er politiet jo nødt til at tage seriøst og kørte til Knuds adresse i Vemmedrup. Han var ikke hjemme, men naboerne sagde hvor han var, og fik også opsnuset bilen. Knud måtte igen forklare hvad der var sket, og sagde, at de så fremover ville orientere politiet når de indviede patruljeførere.
Det sagde politiet dog at de ikke skulle gøre, da de så måtte træde i funktion, som de sagde med et smil, slutter Christian.

Det var andre tider dengang i halvfjerdserne, og det er naturligvis ikke muligt at forestille sig den slags kunne finde sted nu om dage på 14-15 årige knægte.

Det er nok tid at sætte lyd på "Gamle Borup".