Marie Stærke ved støtte-arrangement i Borup foråret 2022.
Nytår 2022/23
Nytårstale fra borgmesteren
Fredag 30. december 2022 kl: 06:00 af: Hverdagsnyt.dk
Borgmester Marie Stærke (A) har i sin nytårstale lagt vægt på Køge Kommune arbejder imod planerne om at der etableres flere erhvervsøer ud for Avedøre Holme, med henvisning til havmiljøet i Køge Bugt. Hun kommer også ind på krigen i Ukraine, økonomien, fjernvarme som rulles ud hvor det er muligt i Køge Kommune, men at der også skal tænkes nyt.
Marie Stærke nytårshilsen 2022 Kære alle Her på tærsklen til et nyt år, er tiden inde til at reflektere lidt over det forgangne. 2022 var et år, som rummede store begivenheder og som måske tegner konturerne af en fremtid, hvor vi på flere områder tænker nyt.
Køge Kommune startede året med et vigtigt samarbejde med seks andre kommuner. Vi borgmestre langs Køge Bugt er dybt bekymrede for den udvikling, der er i gang, hvor det ene projekt efter det andet planlægges i bugten. Vi er bekymrede for havmiljøet. Og vi er bekymrede for kvaliteten af vores badevand. I juni måned lykkedes det os – sammen med en massiv borgerprotest og andre stærke kræfter - at få stoppet dumpningen af slam i bugten, som fandt sted i forbindelse med etableringen af Lynetteholm. Det er jeg helt utrolig glad for. Arbejdet stopper ikke der. Vi syv kommuner arbejder stadig sammen. Og vores næste store fokus er på et projekt, der er endnu større end Lynetteholmen, nemlig planerne om at etablere ni kunstige erhvervsøer ud for Hvidovre (Avedøre Holme, Red.). Projektet vil have massive konsekvenser for Køge Bugt, både når det gælder forurening, belastning af Køge Bugt motorvejen og støj. Vi kommuner kommer til at vise vores modstand mod projektet. Jeg håber, at rigtig mange borgere vil være med til at engagere sig også.
Krig tæt på os Den 24. februar invaderede Rusland Ukraine. På mange måder var Europa fra den ene dag til den anden forandret. Der er krig tæt på os.
Vi har i Køge Kommune modtaget 326 flygtninge fra Ukraine i år, og vi forventer flere. Hos Center for Dansk og Integration (Du kan læse mere om det her, red.)er en række vigtige indsatser i gang for at få sluset ukrainske flygtninge ind på arbejdsmarkedet og ind i vores samfund.
Mange mennesker arbejdede på at tage imod, da flygtningene begyndte at komme til Køge. Børn og unge fik gratis fritidspas for at finde vej ind i fællesskaberne og i et aktivt fritidsliv. Det store engagement, vi mærkede fra jer borgere, viser, hvor meget hjertevarme, der er, og at hjælpen er nær, når der er brug for den. Tak for det.
En verden i forandring Når verden forandrer sig, forandrer Køge Kommune sig også. Vi har haft en årrække, hvor verden gik vores vej, med økonomisk vækst og optimisme. Nu oplever vi et pres den anden vej. Pengene strækker ikke så langt. Det er blevet dyrt at varme huset op og tænde for vaskemaskinen. Mange af os overvejede måske i begyndelsen af december, om vi skulle have julelysene op i år. Andre måtte bekymre sig om julegavebudgettet eller simpelthen om hvorvidt, der er penge til mad sidst på måneden.
For Køge Kommune betyder det også, at vi skal gå nye veje. Vi er i samarbejde med Køge Fjernvarme i fuld gang med en plan, der skal sørge for fjernvarme til borgerne. Vi skal tænke i grønne og bæredygtige løsninger, hvor vi kan. Der er sat fart på udrulningen af fjernvarmen i Køge Kommune.
Mange vil nok mene, at det ikke går hurtigt nok, men Køge Fjernvarme gør, hvad der er muligt. Alle borgere vil modtage et brev om deres muligheder for en opvarmning, der er bedre og mere grøn end olie og gas. Nogle har allerede fået et meget bestemt tidspunkt for, hvornår de kan få fjernvarme, mens andre uden for fjernvarmenettet opfordres til selv at gå sammen om at oprette lokale fjernvarmeselskaber, løsninger som er i proces allerede i Ejby, Vemmedrup og Bjæverskov på initiativ af seje borgere! Andre igen bor i landområder, hvor fjernvarme ikke er en løsning. De har heldigvis også andre muligheder – eksempelvis i form af varmepumper.
Vi skal tænke nyt Lige meget, hvor dygtige vi er til at tænke i bedre og smartere løsninger, ændrer det ikke ved, at vi lige nu oplever et pres på udgifterne.
Det koster mere at varme vores skoler, børnehaver og plejehjem op. Vi oplever et pres på det, vi i fagtermer kalder "det specialiserede område". I bund og grund handler det om, at vi i vores samfund ser flere og flere borgere – børn som voksne – der har det svært. Det er ikke bare dyrt at hjælpe, da der typisk er tale om komplekse problemstillinger. Det er også ufattelig trist, at det skal være sådan. Bag hver eneste, der har brug for hjælp, er der tale om et menneske i krise.
Det får mig til at tænke på, om tiden ikke på flere måder er inde til, at vi skal til at tænke nyt, ikke kun når det gælder bæredygtighed på den grønne dagsorden, men også på den dagsorden, der handler om mennesker.
Hvad enten det handler om i fællesskab at passe på vores havmiljø, at stå sammen når den økonomiske krise kradser, at tage imod mennesker der kommer fra krig, eller at værne om børn og unge, der har det svært, så mærker jeg hos borgerne i Køge Kommune en vilje og et ønske om at gøre en forskel.
Jeg er sikker på, at det samfundssind og den enorme hjælpsomhed, der findes over alt her i vores kommune, også vil gælde i mere svære tider.
Med den eftertanke vil jeg sende ønskerne om et rigtig godt nytår til jer alle.