Der bliver ikke Co2 kompenseret for den ekstra energi der afholdes for at afholde lysfest til Kyndelmisse i Køge Kommune.

Hverdagsnyt mener

Tømmermændene kommer til sommer

Søndag 4. februar 2024 kl: 11:04 af: Hverdagsnyt.dk

Alle har efterhånden erkendt at klimaforandringerne vi især i 2023 har mærket i Køge Kommune, er menneskeskabte. Køge Kommune har også en vision om den grønne omstilling, men når det kommer til at CO2 kompensere i forbindelse med Kyndelmisse lysfesten - er der ingen. Der er ikke engang overblik over hvor meget CO2 der bruges i forbindelse med lysfesten.

Det var formentlig en god Kyndelmisse lysfest i Køge som Køge Kommune igen i år afholdte den 2. februar.
I år var fokus på klima, fællesskab og håb som der stod i pressemeddelelsen fra kommunen.

Når der nu er fokus på klima er det nærliggende at spørge formanden for Kultur- og idrætsudvalget Ken Kristensen (V) om der så også var klimakompenseret for lysfesten.
Efter først at have forsvaret hvor vigtig lysfesten er for fællesskabet etc, kommer svaret så endelig:

- Køge Kommune har ikke et CO2-regnskab for lysfesten, men vi er bevidste om at begrænse CO2-aftrykket ved at holde et relativt kort arrangement med et begrænset antal lysinstallationer og at anvende alternative lyskilder som LED-lys. Ligeledes har åbningsshowet, som er en af de helt store attraktioner, ild som lyskilde.
Lysfestens fokus er på fællesskabet og vigtigheden af at vi kan mødes og blive klogere og udtrykke idéer og håb i klimaets tegn.

Og det var et af de helt store attraktioner som bliver leveret i form af ild. Og det var ild.
Det rimer noget hult når der er fokus på klima og der i øvrigt var et af punkterne i lysfesten der omhandlede: (...) der sætter spot på klimaforandringer og på, hvor hurtigt indlandsisen smelter. Alligevel Co2 kompenserer Køge Kommune ikke.

Nå ja, det gør vel heller ikke hverken fra eller til, hvis Køge Kommune ikke CO2 kompenserer for den ekstravagante forbrug af CO2 i forbindelse med den ekstra energi som bliver brugt på en lysfest, kan man godt ræsonnere.
Det samme siger de formentlig alle andre steder i verden hvor der er lysfest. Der kan være Bergen, Lyon, Berlin, Diwali eller København.
Jo, hov, Copenhagen Festival of lights (her er link), som i øvrigt er privat, har de tænkt på at CO2 kompensere. Ørsted sponsorer grøn strøm til festivallen, som i øvrigt bliver afholdt fra 2-25. februar.

Så langt har Køge Kommune aldrig tænkt i de mange år de har afholdt Kyndelmisse lysfest.

Til gengæld havde vi i 2023 i Køge Kommune to "20 års hændelser" hvor borgerne i Køge ikke måtte bruge vand unødigt og helst ikke trække i toilettet, og flere fik ulykkeligvis deres hjem ødelagt, grundet de menneskeskabte klimaforandringer.

Alt peger på at klimaet igen i år vil give endnu mere regn og endnu voldsommere storme, som vil true folks ejendom i Køge, og i øvrigt være til gene for alle andre.

Det var dog sikkert en god Kyndelmisse lysfest. Tømmermændene kommer først til sommer.

FAKTA
Hvis du vil læse Køge Kommunes vision for den grønne omstilling kan du læse den her.