Fra venstre; Martin Knudsen, Morten Andersen, Klaus Kjelstrup, Henrik Olsen, Anders Gøthe, Irene Rosén, Ken Kristensen og Thomas Kampmann.
KV25
Borgerlig alliance
Mandag 18. november 2024 kl: 06:00 af: Hverdagsnyt.dk
Historisk set har de borgerlige i Køge Kommune aldrig haft et fælles alliance. Den borgerlige blok har ofte været opdelt i forskellige valgforbund, som har betydet at ledelsen af kommunen stort set altid har været socialdemokratisk. Med indgåelse af et nyt fælles valgforbund med otte borgerlige partier, kan det betyde at magten skifter ved næste kommunal i 2025.
Med præcis et år til kommunalvalget den 18. november 2025 har Moderaterne, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Frit Fællesskab, Nye Borgerlige, Danmarksdemokraterne, Konservative og Venstre indgået et valgteknisk samarbejde frem mod KV25.
I mange år har der været et flertal blandt de ikke socialistiske partier i Køge. Alligevel har magten været koncentreret omkring Socialdemokratiet og den røde blok fordi de har været været heldige, og dygtige, til at samle stemmerne i ét valgforbund, og derved opnå det ekstra mandat, som sætter en socialistisk og rød retning for Køge.
Nu vil de øvrige partier gøre det samme og skabe et nyt politisk grundlag. Hvis stemmerne ved KV25 falder ud, som ved EP-valget i sommeren 2024, ville det resultere i 15 mandater til de borgerlige partier mod 12 til de socialistiske partier i Køge Byråd.
Dette åbner en realistisk mulighed for at skabe nytænkning og forandring i Køge Kommune i en ny valgperiode. Det betyder at Køge Kommune i højere grad kan ledes efter borgernes ønsker og ikke som "Vi plejer at gøre".
Behov for en frisk start Køge Kommune er i udvikling. Men politisk har de seneste årtier sat Køge Kommune under pres med svingende og ustabil økonomi med manglende velfærd til følge. Det har borgerne kunne mærke på tætteste hold. Der er brug for ro, ansvarlighed, åbenhed og stabilitet.
Forudsætningen for en ordentlig velfærd er til en start en sund økonomi.
Det er derfor tid til forandring. Partierne i valgforbundet dækker et bredt politisk spektrum, men fælles er ønsket om fornyelse i Køge Kommune. Der er et udtalt behov for at ændre gamle vaner og arbejdsgange, især når det gælder balancen mellem forvaltning og politik.
Partierne ønsker at skabe mere tillid og ansvar til kommunens borgere samt medarbejdere og udvikle en åben kultur, hvor erfaringerne fra utilsigtede og negative hændelser anvendes konstruktivt i forbedringsøjemed, og ikke som en del af kommunens ansvarsfritagelse.
Erfaringerne fra partiernes møder viser, at de kan samarbejde konstruktivt og lytte til hinanden. Der er plads til gode løsninger, når alle bidrager med noget forskelligt.
Valgforbundet er teknisk, og partierne vil føre deres egne valgkampagner separat. Vi mener samlet, at det er borgerne i Køge Kommune, der skal sammensætte byrådet.
Valgforbundet er ikke endeligt lukket og flere partier eller eventuelle lokallister kan senere indgå i valgforbundet.
Udtalelser fra spidskandidaterne De seks forskellige spidskandidater i valgforbundet udtaler:
- Hos Konservative vil vi gerne gøre op med årtiers system og kassetænkning. Der er brug for en ny retning med mere åbenhed og ærlighed, udtaler Konservatives spidskandidat Thomas Kampmann.
- Danmarks Demokraterne glæder sig over samarbejdet. Vi kommer som et frisk pust med ønsket om, at binde land og by sammen og sikre åbenhed i de politiske beslutninger, udtaler Klaus Kjelstrup.
- Frit Fællesskab ønsker forandring og et gennemgående opbrud med den kasse og systemtænkende måde man driver kommune på idag. Kommunen er til for borgerne, udtaler Martin Knudsen, Frit Fællesskab.
- I Liberal Alliance Køge vil vi styrke individets frie valg. Vi vil have mindre offentlig administration og et mere frit valg for borgerne i Køge Kommune, siger Anders Gøthe, spidskandidat fra LA.
- Moderaterne arbejder for forandring. Vi har indgået valgforbund - det forpligter dog ikke i en konstituering. Vi vil arbejde på en ny retning med bæredygtighed, borgerinvolvering og effektivitet, udtaler spidskandidat Irene Rosén.
- Vi vil kæmpe for borgerne. Nu gælder det så vindmøller og solceller i kommunen. Ligeledes har vi en kommune som renser sig selv hver gang. Vi ser frem til oprydningsarbejdet, udtaler spidskandidat Henrik Olsen fra Nye Borgerlige.
- Hos DF ønsker vi resultater. Der skal tænkes anderledes i forhold til vores velfærd som skal kunne mærkes. I dag kører velfærden på pumperne. Der er brug for en frisk start, udtaler Morten Andresen fra Dansk Folkeparti.
- Ordentlighed, åbenhed og ærlighed er afgørende i en veldrevet kommune. Der er brug for forandring. Borgerne skal i centrum og lyttes til. Det samarbejde glæder jeg mig til, udtaler spidskandidat Ken Kristensen Venstre.