Det er ikke ofte at man slipper godt af sted med at filmatisere en bog. Det lykkedes heller ikke rigtig med "En mand der hedder Ove". Har du ikke læst bogen, men ser filmen først, så kan du glæde dig til at læse bogen.
Ikke under huden på Ove
Det er altid med en vis frygt man sætter sig i biografens mørke for at se en filmatiseret udgave af en bog som har ramt en selv. Sådan var det også lørdag aften da Borup Kino blændede op for ”En mand der hedder Ove”. Filmen har ganske naturligt samme titel som den svenske forfatter Fredrik Backman's bestseller-bog.
Det er indlysende at det altid er svært for en manuskriptforfatter, at fange alle de nuancer som bogen har, og det lykkedes så absolut heller ikke i filmen. Der gøres et ihærdigt forsøg, men man kommer ikke rigtig under huden i Ove Lindahls noget krøllede sind, hvor retfærdighed er indlysende, og at alle bør overholde de regler og love som samfundet har sat op. Gør man ikke det vil det hele jo ende i forfald.
Hans altoverskyggende kærlighed til sin afdøde hustru kommer dog klart til udtryk i filmen. En kærlighed og et savn som er så ubærligt at Ove kun har et ønske om at tilbringe evigheden sammen med Sonja i døden. Det får han lov til, men han skal dog alligevel forinden indse at der er meget mere i livet end retfærdighed og at man godt kan være altruist og hjælpsom af et godt hjerte og lukke andre mennesker ind i sit liv. Man kan og bør ikke være en ø i samfundet. Hans død udsættes på grund af dette faktum, men får til sidst lov til at få fred.
Personerne omkring Ove i hans nye liv bliver ikke rigtig trukket frem. Kun karakteren Parvaneh er som beskrevet i bogen, og i øvrigt fremragende spillet af Bahar Pars. Patrick spiller en væsentlig større rolle i bogen og hans forhold til Mirsad bliver slet ikke fremstillet i filmen. Det er en klar brist, men som sagt i indledningen vil det kræve to film over bogen, og det vil nok være for langtrukkent. Jeg havde nu især glædet mig til en scene med Sonja's far og Ove. Den kunne godt være lavet rigtig underholdene. Den var helt udeladt. Det ville også give et fint indblik i hvorfor en livsglad pige som Sonja, falder for en enspænder og sammensat person som Ove.
Ser du filmen først, så gør dig selv en tjeneste at læse bogen bagefter, og få de fine finesser med. Den kører i Borup Kino. Du kan se her hvilke dage den fortsat sendes.
God fornøjelse.
FAKTA "En mand der hedder Ove" er solgt i over 1 million eksemplarer i Norden.